Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/sodurado/public_html/page.php on line 66
   Filosofie
   Lesprogramma
   Exameneisen
   Geschiedenis
   Cursussen voor
bedrijven & onderwijs
   Contact
   Nieuws
   Sport & Gezondheid
   Vechtsport &
Zelfverdediging
   Zelfverdediging &
Justitie
 
> ZELFVERDEDIGING & JUSTITIE <

Wij leven in een rechtsstaat, waarin een rechter de strafmaat bepaalt voor personen die de wet overtreden. In de verdedigingspraktijk hebben we te maken met het onderdeel geweldsdelicten, onder te verdelen in diverse categorieën, zoals bedreiging, mishandeling, zware mishandeling, poging tot doodslag, doodslag, poging tot moord en moord.
Wie een ander bedreigt kan worden aangeklaagd wegens bedreiging. Het uitdelen van een klap is al mishandeling en kan dus als zodanig worden aangegeven bij justitie. Als degene die de klap of schop krijgt ook nog eens aanzienlijke lichamelijke schade ondervindt komen we al snel op zware mishandeling. Iemand zou bijvoorbeeld kunnen schrikken en als gevolg van die schrikreactie kunnen vallen en iets breken. Dit komt dan op het conto van degene die de tik uitdeelde.

Zoals uit het bovenstaande duidelijk mag worden, spreken we al snel van een wetsovertreding als geweld gebruikt wordt. Als vechtsporters voelen we ons over het algemeen veilig op straat omdat we weten dat we van ons af kunnen bijten als dat nodig mocht zijn. Dat dit gevoel van veiligheid ons ook in een onveilige positie plaatst, realiseren maar weinigen zich.

Wie nooit een stap terug neemt en liever het conflict aangaat dan uit de weg loopt meer risico in een gewelddadige situatie te raken, variërend van duwen tot een serieus handgemeen, waarbij zware verwondingen kunnen worden toegebracht. Als vechtsporter heb je bepaalde reflexen en vaardigheden, die een gemiddeld persoon niet heeft.
Justitie houdt daar rekening mee. Wie als vechtsporter niet alles in het werk stelt een gevecht te vermijden en daarbij een ander mishandelt, kan op een straf rekenen. Wie zelf het conflict begint wordt nog zwaarder bestraft.
In de praktijk heeft dit fenomeen al vaak tot frustraties geleid van iemand die zichzelf verdedigde tegen een ander en bij die verdediging net iets te onvoorzichtig te werk is gegaan. Het gevolg was dat zo iemand vervolgens opgepakt werd en vastgezet (in voorarrest). Ook als dan tijdens het proces blijkt dat het echt om zelfverdediging (noodweer) ging is het kwaad al geschied. Dit is de belangrijkste reden waarom we bij sodurado de nadruk leggen op het vermijden van conflicten zelfs als dat betekent dat je moet wegvluchten. We moeten ons goed realiseren dat je niet vlucht voor de ander, maar voor een eventueel slepend en frustrerend rechtsproces, waarbij elke keer benadrukt wordt dat jíj fout was door niet weg te lopen en de aanvaller, die uiteindelijk het onderspit delfde, in bescherming wordt genomen.

Justitie bekijkt het als volgt: wie een ander bedreigt of letsel toebrengt of wil toebrengen, moet daarvoor gestraft worden. De straf wordt bepaald door de rechter.
Als degene die bedreigd of aangevallen wordt het recht in eigen hand neemt en de aanvaller schade toebrengt, speelt hij op dat moment ‘voor eigen rechter’. Dat wil zeggen: hij straft de ander voor de bedreiging of aanval. Wat hij had móeten doen: de aanval afwenden of weglopen en aangifte doen van bedreiging of poging tot mishandeling, zodat justitie een aanklacht tegen de agressor kan indienen. De rechter bepaalt vervolgens de straf.

Natuurlijk ligt het in de praktijk veel gecompliceerder dan dit en daarom worden er processen gevoerd, waarin alle kanten van de zaak nog eens belicht worden.

Wie zich sterk genoeg voelt om zich te verdedigen vindt dit proces vaak te vermoeiend of te soft. Helaas is het zo dat hierdoor mensen, die dachten zichzelf dachten te verdedigen, zichzelf in grotere brachten dan wanneer ze doorgelopen waren of de juiste weg hadden bewandeld.

Hieronder volgen twee voorbeelden om aan te geven hoe snel een situatie uit de hand kan lopen in juridisch opzicht.

Burenruzie
Meneer de Zwart woont in een prachtig rijtjeshuis met een achtertuin en een achterom. Hij ergert zich alleen mateloos aan zijn buurman, die zijn fiets in de doorgang van het achterom zet, waardoor hij er vaak maar moeilijk langs kan. Op een dag komt hij met een zwaarbeladen fiets zijn achterom in en ziet weer de fiets van zijn buurman staan. Woest zet hij zijn eigen fiets neer en smijt de fiets van de buurman hardhandig op straat, waarop zijn buurman, die alles zag gebeuren, zijn huis uitkomt en zijn fiets weer terug wil zetten. Nu gaat het meneer de Zwart te ver en hij slaat met zijn vuist tegen het hoofd van de buurman, die daardoor schade oploopt aan zijn gebit zijn neus.

Mogelijke aanklacht: poging tot doodslag, zware mishandeling, schade aan bezittingen (fiets) en bedreiging.

Laat over straat
Gerben is thaibokser en wil in het weekend nog wel eens laat stappen. Op een avond loopt hij licht aangeschoten, laat door de stad als hij wordt staande gehouden door drie jonge mannen die ruzie met hem zoeken. Als één van de drie te dichtbij komt duwt hij hem hard van zich af. Hierin zien de drie reden genoeg een gevecht te beginnen. Gerben is snel en sterk genoeg de aanvallen te stoppen en deelt een paar rake klappen uit. Eén van de drie moet zelfs in het ziekenhuis worden behandeld voor een gebroken neus.

Mogelijke aanklacht: poging tot doodslag, zware mishandeling, mishandeling en het toebrengen van psychische schade (één van de drie beweert dat hij na de vechtpartij niet meer laat over straat durft).

Dit klinkt voor veel mensen absurd, maar zo zwaar wordt de inzet van een dergelijk proces maar al te vaak gekozen.
Bovengenoemde voorbeelden zijn bedacht, maar afgeleid uit de praktijk en dus goed mogelijk.

WEET WAAR JE AAN BEGINT ALS JE JEZELF VERDEDIGT. MAAR AL TE VAAK IS HET MIDDEL ERGER DAN DE KWAAL.

 

dinsdag 11 december 2018
   Schoolkinderen meer in beweging.
   Verassend goed op het examen!
   Nieuw seizoen is weer begonnen
   Uitbreiding onderwijs-inzet Sodurado
   Afsluitende examens gehouden.
   NIEUW! 'Toezicht door leerlingen'-trainingen door Sodurado Nederland.
   Sodurado Nederland start 'rode bandcursus'.
   Sodurado toegepast in Nederlands onderwijs
  Foto Gallery
  Produkten
  Print & Play
 
© 2004 ViDesign. All rights reserved.