Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/sodurado/public_html/page.php on line 66
   Filosofie
   Lesprogramma
   Exameneisen
   Geschiedenis
   Cursussen voor
bedrijven & onderwijs
   Contact
   Nieuws
   Sport & Gezondheid
   Vechtsport &
Zelfverdediging
   Zelfverdediging &
Justitie
 
> GESCHIEDENIS <
Korte historie
De geschiedenis van sodurado gaat niet, zoals bij veel verdedigingssporten, eeuwen of zelfs duizenden jaren terug in de tijd. Het begon in de jaren '80 van de vorige eeuw, toen een kleine groep vechtsportinstructeurs besloot samen te gaan trainen en hun stijlen te bundelen. De richtingen waaruit zij kwamen varieerden van judo tot karate, jiujitsu, ninjutsu, diverse kung fu stijlen (wing chun, shaolin boksen), thaiboksen en taekwondo. Al snel bleek dat de pak- en klemsporten het wonnen van de afstands schop- en stootsporten en dat de combinatie van beide veruit het meest effectief was. Men kan stellen dat de trainingen er soms zo hard aan toe gingen dat blessures aan de orde van de dag waren. Dit had als bijeffect dat vele zwakke punten van diverse sporten blootgelegd werden, zoals het naar de buik draaien van de judoka's, het weren met de onderarmen van de karateka's en jiujitsuka's en het knieën heffen van de thaiboksers bij een cirkelschop. Veelal waren deze zwaktepunten terug te leiden tot geboden en verboden in hun wedstrijdreglement of tot de geschiedenis van de vechtkunst in het land van herkomst. Een kleinere groep leraren is dit verder gaan uitwerken en heeft alle nutteloze en riskante technieken uit de vechtsporten geëlimineerd tot een effectieve stijl ontstond. Met name werd er ook aandacht besteed aan gevechten tegen grotere, zwaardere, snellere of sterkere tegenstanders, waardoor binnen de sport verschillende substijlen ontstonden.
Omdat men niet een land van herkomst kon aanwijzen voor deze sport is een fantasienaam, gecombineerd uit verschillende talen uit het oosten, ontstaan, toen men besloot de stijl te gaan onderwijzen aan leerlingen, die interesse toonden voor deze nieuwe stijl. Zo is de naam sodurado ontstaan, wat vrij vertaald 'de weg van de vijf elementen' betekent.

Al snel breidde de groep beoefenaars zich uit en het instituut sodurado ontstond pas echt toen trainer M. Groeneveld een vaste groep formeerde in de negentiger jaren, waarmee hij echt gericht sport ging bedrijven. Zijn onderwijservaringen brachten hem ertoe aan de gloednieuwe stijl ook algemene bewegingsleer toe te voegen, met de motivatie dat een echte verdedigingssport meer moet bieden dan alleen vechttechnieken. 'Je gedrag en houding zijn immers je eerste zelfverdediging en agressie ontstaan uit vechtsportbeoefening kan tot grote problemen leiden, ook als je elk gevecht wint', was het uitgangspunt. Voor de jeugd kwam er dus als vanzelfsprekend ook het bijbrengen van sociale normen en waarden bij. Deze twee laatste toevoegingen kregen pas echt vorm toen sodurado ook op scholen werd gebruikt als sociale vaardigheidstraining voor groepen.

In 1997 werden de eerste officiële richtlijnen en exameneisen opgesteld, waarin allereerst een algemene praktijkgerichte verdedigingsstijl wordt onderwezen en later ook de substijlen (gepresenteerd als dierstijlen) en als lichamelijke vaardigheidtraining ook traditionele wapenstijlen zoals verdedigen met korte stok, lange stok, ketting, nunchaku en zwaard.
Sindsdien is de sport steeds meer geactualiseerd. Voor een globaal overzicht van de lesstof kunt u kijken op de pagina lesprogramma.
 

dinsdag 11 december 2018
   Schoolkinderen meer in beweging.
   Verassend goed op het examen!
   Nieuw seizoen is weer begonnen
   Uitbreiding onderwijs-inzet Sodurado
   Afsluitende examens gehouden.
   NIEUW! 'Toezicht door leerlingen'-trainingen door Sodurado Nederland.
   Sodurado Nederland start 'rode bandcursus'.
   Sodurado toegepast in Nederlands onderwijs
  Foto Gallery
  Produkten
  Print & Play
 
© 2004 ViDesign. All rights reserved.