Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/sodurado/public_html/page.php on line 66
   Filosofie
   Lesprogramma
   Exameneisen
   Geschiedenis
   Cursussen voor
bedrijven & onderwijs
   Contact
   Nieuws
   Sport & Gezondheid
   Vechtsport &
Zelfverdediging
   Zelfverdediging &
Justitie
 
> VECHTSPORT & ZELFVERDEDIGING <

Inmiddels is ons land behoorlijk rijk aan verdedigings- en vechtsporten. In de praktijk wordt vaak gesproken over zogenaamde verdedigingssporten en vechtsporten. Maar in diezelfde praktijk is er geen enkel verschil tussen verdedigingssport en vechtsport. De betreffende leraar is bepalend voor de kijk op zelfverdediging en het is de houding van de pupil, die bepaalt of het om verdediging of om vechten gaat. Toch is het niet zonder meer zo dat iemand die aan verdedigingssport doet ook altijd wint van iemand die dat niet doet. Overtuiging en incasseringsvermogen spelen een belangrijke rol.

Daarbij móet ook gezegd worden dat sommige verdedigingssporten technieken hebben, die óf niet werken, óf zelfs gevaarlijk zijn voor degene die ze toepast. Dat is vaak te wijten aan traditie van de betreffende vechtsporten, die bepaalde methoden doorleren omdat het volgens de exameneisen nu eenmaal moet.
Maar over het algemeen is het iemand met zelfs al zwarte band nog niet aan te raden zijn technieken in praktijk te gaan brengen, simpelweg omdat de praktijk daarvoor te gevaarlijk is.

Veiligheid is niet de kleur van een band, maar de houding die men heeft ten opzichte van de maatschappij. De mate waarin men zichzelf kan verdedigen is niet af te lezen aan een diploma, maar aan zelfredzaamheid.
Wie denkt veiliger te zijn en zich meer te kunnen permitteren omdat hij een graad heeft behaald in de vechtsporten of een positie op één van de vele kampioenschappen die ons Westen rijk is, heeft het mis. Om indruk te maken of hun grenzen te verleggen gaan mensen steeds extremer met vechtsporten om door aan competities te mee doen in de scenes van mixed fight, free fight en de K1-gevechten. Wie wint wordt alom gezien als ultieme vechter en dat is terecht. Maar de praktijk is geen ring.

Een ring kent geen messen, geen honkbalknuppels, geen vuurwapens of grote groepen losgeslagen mensen. De praktijk kent bijna geen één op één gevechten of een eerlijk reglement met een verantwoordelijke scheidsrechter. Daar waar een één op één gevecht plaatsvindt kan hij makkelijk door één van beide partijen worden afgebroken en is dus niet noodzakelijk een zelfverdedigingssituatie, maar het verdedigen van een ego. Wie in de ring wint is niet veiliger dan wie dat niet doet.
Die schijnveiligheid heeft vaker iemand in gevaar gebracht dan goed gedaan. Veiligheid berust op gezond verstand.

Sodurado Nederland is bezig aan het boek “De theorie van zelfverdediging”, waarin veel aspecten van bovengenoemd artikel aan bod komen. “De theorie van zelfverdediging” rafelt vele mogelijke praktijksituaties uiteen en behandelt ze stap voor stap. Vanzelf wordt duidelijk waarom sodurado niet alleen verdedigingstechnieken aanleert, maar ook algemene lichamelijke souplesse traint en zich richt op het welzijn van de beoefenaar in het algemeen. Het boek is hard en zakelijk over emotionele zaken als leven en dood en leven en welzijn, omdat de praktijk dat ook is. (Wordt alleen verstrekt aan beoefenaars boven het basisniveau (rode band).

 

dinsdag 11 december 2018
   Schoolkinderen meer in beweging.
   Verassend goed op het examen!
   Nieuw seizoen is weer begonnen
   Uitbreiding onderwijs-inzet Sodurado
   Afsluitende examens gehouden.
   NIEUW! 'Toezicht door leerlingen'-trainingen door Sodurado Nederland.
   Sodurado Nederland start 'rode bandcursus'.
   Sodurado toegepast in Nederlands onderwijs
  Foto Gallery
  Produkten
  Print & Play
 
© 2004 ViDesign. All rights reserved.