Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/sodurado/public_html/page.php on line 66
   Filosofie
   Lesprogramma
   Exameneisen
   Geschiedenis
   Cursussen voor
bedrijven & onderwijs
   Contact
   Nieuws
   Sport & Gezondheid
   Vechtsport &
Zelfverdediging
   Zelfverdediging &
Justitie
 
> SPORT & GEZONDHEID <

Voor iedereen die aan sport wil gaan doen is bekend dat sporten effect heeft op de gezondheid van het lichaam. Over het algemeen wordt aangenomen dat sporten een positief effect teweeg brengt. Het merendeel van de sporters zal dit ook beamen.
Het verhoogt de weerstand van het lichaam, brengt het lichaam in betere conditie en voorkomt in veel gevallen de opslag van overtollige vetten door lichaamsbeweging.

Er zijn echter gevallen waarin u er verstandig aan doet niet te gaan sporten of het rustig aan te doen.

Misverstand 1:
Als je ziek bent geweest of ziek dreigt te worden, kun je de ziekte er het best lekker uitsporten.
Het lichaam voelt wat zwakjes en instabiel:
Wie niet lekker is doet er verstandig aan rust te nemen. Dan kan het lichaam zich het snelst herstellen. Sporten kost het lichaam zoveel energie dat het ten koste gaat van herstel van het lichaam. Bepaalde stoffen die door het sporten in het bloed komen kunnen de suggestie wekken dat het lichaam beter is, maar na het sporten is de weerstand van het lichaam zo zwak dat de ziekte juist meer kans heeft door te zetten.

Na een griep of luchtweginfectie:
Bepaalde delen van de luchtwegen liggen zo dicht bij het hart dat een ontsteking aan die delen van de luchtweg kunnen overslaan op omliggende delen van het hart. Wie te vroeg na zo’n infectie weer gaat sporten loopt het risico dat er verzwakking van het hart optreedt met als mogelijk gevolg een hartstilstand. Wacht daarom twee weken na het overgaan van de infectie met sporten om zeker te zijn van een volledig herstel.

Misverstand 2:
Met een kleine spierblessure kun je het beste doorsporten om verstramming tegen te gaan.
Wie een kleine blessure heeft opgelopen aan een spier doet er verstandig aan niet te gaan sporten tot de blessure volledig is hersteld. Soms kan bewegen zonder inspanning stram worden van de betreffende spier voorkomen, maar daar dient een deskundige over te beslissen. Wie met een lichte blessure gaat sporten kan de pijn voelen wegvloeien. Dit is dan vaak het gevolg van spierversoepeling door de opwarming van de spier, waardoor de spier zich lijkt te herstellen en door stoffen in het bloed. Na het sporten keert de blessure vaak verhevigd weer terug.
Echte blessures mogen nooit onderschat worden. Soms kunnen ze hersteld lijken, maar is de plaats en de omgeving van de blessure nog zo zwak dat herhaling een groot gevaar vormt. Vaak is bij zo’n tweede blessure de kwaal verergerd. Blijf daarom in overleg met arts of fysiotherapeut.

Sporten is dus niet altijd gezond voor iedereen. Er zijn veel groepen denkbaar waarbij men beter niet kan sporten of aangepast moet sporten.

Mensen met een luchtwegaandoening:
Sporten kan heel zwaar zijn en belastend voor de conditie van het lichaam. Wie lijdt aan astma of een andere vorm van luchtwegaandoening doet er verstandig aan eerst bij de huisarts te informeren welke sporten hij of zij mogelijk kan beoefenen om overbelasting van het luchtwegstelsel te voorkomen met mogelijk ernstige gevolgen voor de toekomst.
Vaak ook zullen sportleraren vragen naar een medische verklaring van een arts als een aspirant leerling aan een kleine kwaal lijdt.

Mensen met verminderd zicht:
Mensen met een verminderd gezichtsvermogen kunnen ook niet zomaar elke sport gaan beoefenen. Wie brildragend is en ook daadwerkelijk afhankelijk is van een bril moet voor actieve sporten (waarbij gerend of op een andere manier veel bewogen wordt) vaak een sportbril aanschaffen. Deze zijn bij de gewone opticiën te verkrijgen. Ook contactlenzen kunnen vaak een uitweg bieden.

Mensen met permanente aandoeningen:
Wie een permanente aandoening heeft die de beweging beperkt of verhoogde risico’s voor de gezondheid met zich meebrengt doet er altijd verstandig aan in overleg met een deskundige een sport uit te kiezen, waarbij deze handicap zo min mogelijk belemmeringen veroorzaakt.
Hierbij denken we aan hart- en vaatziekten, lichamelijke handicaps zoals bot- of spierafwijkingen Zo’n deskundige kan eventueel ook op aanwezige gevaren wijzen die het sporten met een handicap met zich meebrengt. Voor wie niet bij de reguliere sportclubs wordt toegelaten omdat ze zich niet in staat achten goede voorzieningen te bieden, kan de afdeling sport en recreatie van uw plaatselijke gemeente u vaak verder helpen. Voor specifieke afwijkingen aan bijvoorbeeld het hart kunnen de betreffende stichtingen (Hartstichting, Nierstichting) u meer informatie verstrekken.


Wij hopen met de geboden voorbeelden wat nuttige informatie verstrekt te hebben aan sporters en toekomstige sporters. Als u meer informatie wenst of vragen hebt kunt u die plaatsen onder de rubriek contact.


 

dinsdag 11 december 2018
   Schoolkinderen meer in beweging.
   Verassend goed op het examen!
   Nieuw seizoen is weer begonnen
   Uitbreiding onderwijs-inzet Sodurado
   Afsluitende examens gehouden.
   NIEUW! 'Toezicht door leerlingen'-trainingen door Sodurado Nederland.
   Sodurado Nederland start 'rode bandcursus'.
   Sodurado toegepast in Nederlands onderwijs
  Foto Gallery
  Produkten
  Print & Play
 
© 2004 ViDesign. All rights reserved.